HALÁLOS BALESET HIÚSÍTOTTA MEG GYŐRFFY ÁKOS CSÚCSTÁMADÁSÁT

LAVINÁK MIATT ÚJABB KÉT EMBER VESZÍTETTE ÉLETÉT A MANASZLUN

Ez a hétvége sem volt eseménytelen a Szellemhegyen, ami idén kivételesen haragos és szeszélyes. A meteorológusok szerint október 2-3. között nyílt volna egy csúcstámadásra alkalmas időjárási ablak, emiatt Győrffy Ákos, a Kalifa Alpin Csapat tagja úgy döntött, hogy az amerikai síalpinista Sarah Strattan-nal együtt már szombaton korán reggel megindulnak felfelé.

A tervük az lett volna, hogy az ottmaradt kereskedelmi expedíciókat megelőzve október elsején felmennek a 3-as táborig, vasárnap napközben pihennek, majd éjszaka megindulnak a csúcstámadásra. Szombaton el is érték a 3-as tábort, kb. 6700 méteren, az erős szél ellenére jól érezték magukat ezen a magasságon. Az előrejelzések azonban tévedtek. Este váratlanul elkezdett havazni, ami még vasárnapra is kitartott. A kereskedelmi expedíciók továbbra is bíztak az előrejelzésekben. A havazás ellenére vasárnapra kb. 40-en gyűltek össze a 3-as táborban, közöttük kb. 25-en voltak serpák.

Nem várt események

A kitartó havazásban mindenki nagy meglepetésére majdnem egy méter friss hó esett. Ákosék is kénytelenek voltak ezt tudomásul venni. Időközben arról érkeztek hírek, hogy az alaptábort egy nagy hócsuszamlás érte el. Az alábbi videóban Sherpa Chhepal örökítette meg, hogyan éri el a tábort a lavina. A történtek után sokan lemenekültek a hegyről, közöttük Cameron Scott is. Ő már épségben megérkezett Katmandu-ba.

A 3-as táborból további gleccseromlásokat lehetett látni. A 4-es táborból 8 embert kellett kimenteni. Ezek ellenére Ákosék úgy készültek, hogy este 6 órakor elindulnak csúcstámadásra.

Már indulásra készen álltak, amikor 4 órakor arról érkezett a hír, hogy az 2-es és 1-es tábor között egy nagy méretű lavina serpákat sodort el. Ketten eltűntek a hógörgetegben, így az expedíció vezetői és a mászók a csúcstámadás helyett a levonulás és az eltűnt mászók mentésével kezdtek foglalkozni. Ezzel a döntéssel mindenki egyet értett, közöttük Ákos és Sarah is. A kialakult helyzet egyre kezelhetetlenebbé vált a hegyen, miközben egyre tovább romlott az időjárás. A két elsodortat egy repedésben találták meg végül, sajnos az életüket már nem tudták megmenteni. Ahogyan korábban is tájékoztattunk Benneteket, már két hete tart a szeles-napos-hóeséses időjárás, ami instabillá teszi a hórétegeket, így nagyon kedvezőek a feltételek a lavinák kialakulásához. Ami az alaptábort is elérte bizonyítja, hogy már egyik tábor sincs biztonságban.

A környező hegyekben sem jobb a helyzet

A Mount Everest-en és a Dhaulagirin sem jobb a helyzet. Ezekből a térségekből is folyamatosan a rossz hírek érkeznek. A kiszámíthatatlan időjárás és hócsuszamlások miatt az expedíciók itt is a teljes levonulás mellett döntöttek.

A kereskedelmi expedíciók általában kb. 30-50 fős csoportokban indulnak felfelé, az idén ők sem jártak sikerrel a Manaszlu-n. Azok az ügyfelek jutottak fel végül, akik mélyebben a zsebükbe nyúltak, több serpát béreltek fel és kis csoportokban mozogtak a hegyen. A tavalyi évhez képest még így is jóval kevesebben jutottak fel a Manaszlu főcsúcsára. Ebben a szezonban összesen 5-en vesztették életüket.

Úton hazafelé

Mai hírek szerint Ákos a reggeli órákban épségben leért a 3-as táborból az alaptáborba. Személyesen is látta, milyen nagy károkat okozott az előző napi gleccseromlás. Egyértelművé vált számára is, hogy az idei szezonnak vége. Senki nem fog a hegyen maradni és a mászással újra próbálkozni. Ákos a végsőkig kitartott. Többször is dacolt a Szellemheggyel, az mégis kegyes volt hozzá. Bár sikerélménnyel nem lett gazdagabb a Kalifa Alpin Csapat tagja, a Manaszlu megengedte, hogy lejöjjön róla és már az alaptábort is elhagyva hazafelé tart.

Ákosnak ez volt az első próbálkozása 8000-es heggyel. Nem a felkészületlensége, vagy kitartásának hiánya akadályozta, hogy elérje célját, hanem az időjárással nem volt most szerencséje. Értékes tapasztalatokat és örökre szóló élményeket szerzett, jókat és rosszakat egyaránt, amiket a jövőben is fel tud majd használni.

A KALIFA 8000-ES SÍEXPEDÍCIÓ – MANASZLU főszakasza ezennel lezárult. Hivatalosan pedig akkor fog véget érni, amint Győrffy Ákos, a magyar síalpinista hazaér Budapestre! Természetesen továbbra is követjük útját hazafelé! Friss hírek esetén tájékoztatunk Benneteket!

A magyar hegymászók számára továbbra is adott a feladat: első magyarként oxigénpalack és magashegyi teherhordók segítsége nélkül megmászni a Manaszlu főcsúcsát!

Hajrá! 🙂