Mi az a kesudió?
Itt az ideje egy kicsit alaposabban megismerni a kesudiót (cashew nuts)! A kesudió egy Dél-Amerikából származó olajos mag, amelyet a kesufa terméseként ismerünk. Formája jellegzetes, enyhén görbült, íze pedig édes és krémes. A kesudiót gyakran fogyasztják nyersen, pörkölve vagy különböző ételek és édességek alapanyagaként.
Miért érdemes erre a természetes finomságra figyelnünk és főként miért hasznos, ha beépítjük a táplálkozásunkba?
Milyen egészségügyi előnyöket kínál a kesudió?
A kesudió rengeteg jótékony hatással rendelkezik:
- Szívbarát zsírok: Egészséges telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amelyek segíthetnek csökkenteni a koleszterinszintet.
- Gazdag ásványi anyagokban: Jelentős mennyiségű magnéziumot, cinket, vasat és foszfort tartalmaz.
- Erős antioxidáns hatás: E-vitamin- és szeléntartalmának köszönhetően védi a sejteket az oxidatív stressztől.
- Immunrendszer támogatása: A benne található cink és réz segíthet az immunrendszer megfelelő működésében.
Mennyi energiát és tápanyagot tartalmaz?
100 gramm kesudió hozzávetőlegesen:
- 553 kcal energiát tartalmaz,
- 44 g zsírt, főként egészséges telítetlen zsírsavakat,
- 18 g fehérjét,
- 30 g szénhidrátot, ebből 3 g rostot.
A fenti adatok tájékoztató jellegűek, termékeink csomagolásán pontos adatokat találsz!
Milyen formában kapható a kesudió?
A kesudió többféle változatban elérhető:
- Nyers vagy pörkölt formában,
- Sózott vagy natúr verzióban,
- Kesudióvajként,
- Kesudiólisztként és növényi tejként.
A KALIFA Webshop kínálatában az alábbi linkeken éred el a termékeinket:
KALIFA Natur kesudió 100 g
KALIFA Natur kesudió 500 g
KALIFA Sós, pörkölt kesudió 70 g
KALIFA Sótlan, pörkölt kesudió 70 g
Biztonságos a kesudió fogyasztása?
A kesudió általában biztonságos, de:
- A diófélékre allergiások számára veszélyes lehet,
- Nyers változatában a kesudió héja mérgező anyagokat tartalmazhat, ezért fogyasztás előtt száraz pörkölési eljárással hőkezelik. Ez az eljárás során a kesudiót magas hőmérsékleten hevítik olaj vagy egyéb zsiradék hozzáadása nélkül, így eltávolítva a káros anyagokat és kiemelve annak természetes ízét.
Mennyi kesudiót ehetsz naponta?
A kiegyensúlyozott étrend részeként napi 20-30 gramm kesudió ajánlott. Ez kb. egy kis maréknyi mennyiségnek felel meg.
Hogyan tároljuk a kesudiót?
A kesudió frissességének megőrzése érdekében:
- Lezárt edényben tartsd,
- Hűvös, száraz helyen tárold,
- Hosszabb ideig a hűtőben is eltartható.
Hogyan lehet felhasználni a kesudiót?
A kesudiót számos módon beépítheted az étrendedbe:
- Snackként önmagában,
- Salátákba vagy müzlikbe szórva,
- Turmixokhoz és növényi tejhez adva,
- Krémlevesek és szószok alapanyagaként,
- Desszertekben, süteményekben.
Mire kell emlékezned?
A kesudió egy tápanyagban gazdag és egészséges csemege, amely segíthet a szív egészségének megőrzésében, az immunrendszer támogatásában és a szervezet ásványianyag-szükségletének kielégítésében. Fogyaszd mértékkel, és ügyelj a megfelelő tárolásra!
Örömteli Egészsédére!