Blog

A kesudió egészségügyi előnyei, tápanyagtartalma és felhasználási módjai

Kalifa
A kesudió egészségügyi előnyei, tápanyagtartalma és felhasználási módjai

Mi az a kesudió?

Itt az ideje egy kicsit alaposabban megismerni a kesudiót (cashew nuts)! A kesudió egy Dél-Amerikából származó olajos mag, amelyet a kesufa terméseként ismerünk. Formája jellegzetes, enyhén görbült, íze pedig édes és krémes. A kesudiót gyakran fogyasztják nyersen, pörkölve vagy különböző ételek és édességek alapanyagaként.

Miért érdemes erre a természetes finomságra figyelnünk és főként miért hasznos, ha beépítjük a táplálkozásunkba?

Milyen egészségügyi előnyöket kínál a kesudió?

A kesudió rengeteg jótékony hatással rendelkezik:

  • Szívbarát zsírok: Egészséges telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amelyek segíthetnek csökkenteni a koleszterinszintet.
  • Gazdag ásványi anyagokban: Jelentős mennyiségű magnéziumot, cinket, vasat és foszfort tartalmaz.
  • Erős antioxidáns hatás: E-vitamin- és szeléntartalmának köszönhetően védi a sejteket az oxidatív stressztől.
  • Immunrendszer támogatása: A benne található cink és réz segíthet az immunrendszer megfelelő működésében.

Mennyi energiát és tápanyagot tartalmaz?

100 gramm kesudió hozzávetőlegesen:

  • 553 kcal energiát tartalmaz,
  • 44 g zsírt, főként egészséges telítetlen zsírsavakat,
  • 18 g fehérjét,
  • 30 g szénhidrátot, ebből 3 g rostot.

A fenti adatok tájékoztató jellegűek, termékeink csomagolásán pontos adatokat találsz!

Milyen formában kapható a kesudió?

A kesudió többféle változatban elérhető:

  • Nyers vagy pörkölt formában,
  • Sózott vagy natúr verzióban,
  • Kesudióvajként,
  • Kesudiólisztként és növényi tejként.

A KALIFA Webshop kínálatában az alábbi linkeken éred el a termékeinket:

KALIFA Natur kesudió 100 g

KALIFA Natur kesudió 500 g

KALIFA Sós, pörkölt kesudió 70 g

KALIFA Sótlan, pörkölt kesudió 70 g

Biztonságos a kesudió fogyasztása?

A kesudió általában biztonságos, de:

  • A diófélékre allergiások számára veszélyes lehet,
  • Nyers változatában a kesudió héja mérgező anyagokat tartalmazhat, ezért fogyasztás előtt száraz pörkölési eljárással hőkezelik. Ez az eljárás során a kesudiót magas hőmérsékleten hevítik olaj vagy egyéb zsiradék hozzáadása nélkül, így eltávolítva a káros anyagokat és kiemelve annak természetes ízét.

Mennyi kesudiót ehetsz naponta?

A kiegyensúlyozott étrend részeként napi 20-30 gramm kesudió ajánlott. Ez kb. egy kis maréknyi mennyiségnek felel meg.

Hogyan tároljuk a kesudiót?

A kesudió frissességének megőrzése érdekében:

  • Lezárt edényben tartsd,
  • Hűvös, száraz helyen tárold,
  • Hosszabb ideig a hűtőben is eltartható.

Hogyan lehet felhasználni a kesudiót?

A kesudiót számos módon beépítheted az étrendedbe:

  • Snackként önmagában,
  • Salátákba vagy müzlikbe szórva,
  • Turmixokhoz és növényi tejhez adva,
  • Krémlevesek és szószok alapanyagaként,
  • Desszertekben, süteményekben.

Mire kell emlékezned?

A kesudió egy tápanyagban gazdag és egészséges csemege, amely segíthet a szív egészségének megőrzésében, az immunrendszer támogatásában és a szervezet ásványianyag-szükségletének kielégítésében. Fogyaszd mértékkel, és ügyelj a megfelelő tárolásra!

Örömteli Egészsédére!

 

Árukereső.hu Árukereső.hu