3 egészséges és egyszerű recept Kalifa datolya pasztával

Csokoládés-kókuszos chia puding

HOZZÁVALÓK:

  • 1 nagy érett avokádó
  • 1/2 csésze kakaópor
  • 3/4 csésze növényi tej
  • 1/2 csésze teljes zsírtartalmú kókusztej
  • 1/4 csésze datolyapaszta
  • 1/4 csésze őrölt chia mag (* lásd a jegyzeteket)
  • evőkanál juharszirup (opcionális)
  • 1/4 teáskanál só
  • evőkanál vanília kivonat

Elkészítés:

  • Keverje össze az összes hozzávalókat nagy sebességű turmixgépben, amíg sima, krémes nem lesz az állaga.
  • Osszuk el 4 tál között; kevés kakaóporral, kókuszreszelékkel és chia maggal díszíthetjük.
  • Azonnal is fogyasztható, azonban jobb állaga lesz, ha tálalás előtt legalább 2 órán át hagyjuk állni a hűtőszekrényben.

MEGJEGYZÉSEK

* A chia magot először őrölje meg nagy sebességű turmixgépben, majd adja hozzá a többi hozzávalót.
kalória: 358 kcal , szénhidrátok: 51 g , fehérje: g , zsír: 18 g , telített zsír: g , nátrium: 218 mg , kálium: 796 mg , rost: 13 g , cukor: 31 g , A- vitamin: 130 ne , c-vitamin: 5,3 mg , kalcium: 183 mg , vas: 3,9mg
Forrás: https://thehealthyfoodie.com/chocolate-coconut-chia-pudding/

Mézeskalács  (puha és cukormentes):

Hozzávalók:

  • 150 g búzaliszt (1 csésze)
  • 1 tojás
  • 20 g vaj
  • 1 – 1,5 közepes púpú teáskanál mézeskalács fűszer *
  • 1/2 teáskanál szentjánoskenyér (opcionális)
  • 40 g méz (csak 1 éves kor után; kb. 2 kissé halmozott kanál) vagy 4 evőkanál juharszirup
  • 40 g datolyapaszta (kb. 2 enyhén tarajos kanál)
  • 12 g élesztő (friss)
  • 1 evőkanál kókusztej vagy tehéntej
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna

Az összetevőknek szobahőmérsékletűnek kell lenniük.
* Mézeskalácsfűszert készíthetünk:  kb. 45 g fahéjjal (lehetőleg Ceylon), 10 g gyömbérrel, 10 g szegfűszeggel, 8 g szerecsendióval, 5 g kardamommal.

Elkészítés:

A tepsit aljára tegyünk sütőpapírt.
Az összes száraz hozzávalót (búzaliszt, szódabikarbóna, mézeskalácsfűszer, szentjánoskenyér) szitálja át egy mélyebb edénybe, és keverje össze, hogy az összetevők egyenletesen elkeveredjenek.
A meleg (de nem forró) tejhez adjon hozzá zúzott élesztőt és fél teáskanál mézet vagy juharszirupot. Keverje össze, és hagyja kb. 10 percig meleg helyen.
Olvassza meg a vajat. A maradék mézet / juharszirupot és datolyapasztát adja hozzá a vajhoz. Egyenletesen keverje össze.
Adja hozzá az összes nedves hozzávalót (élesztő, édesített vaj, tojás) a száraz hozzávalókhoz.

Alaposan keverje el a hozzávalókat. Ezután készítsen egy sima, rugalmas tésztát kézzel. Ha a tészta túlságosan tapad a kezéhez, adjon hozzá még egy kis lisztet. A tészta összegyúrása után formáljon gömböt, tegye liszttel szórt tálba, takarja le tiszta ruhával és hagyja legalább 30 percig állni.
Pihentetés után a tésztát szórja meg egy kevés liszttel, ha szükséges (de nem használjon túl sokat!). Nyújtsa ki a tésztát legalább 4-5 mm vastagságúra – nem legyen túl vékony. Mézeskalács formákkal szaggasa ki a tésztát. A kiszaggatot formákat tegye a sütőpapírral bélelt tespibe. Sütés közben a tészta megduzzad, ezért úgy helyezze el a tésztákat, hogy ne érjenek össze.  A mézeskalács sütiket  megkenheti egy felvert tojással, így sütés után fényes lesz a tetejük.
170 ° C-on légkeveréses sütőben kb. 7-10 percig sütjük (a tészta vastagságától függően). Addig süsse, amíg enyhe barna színt nem kap a tészta. Túl sokáig ne hagyjuk a sütőben, mert túlságosan kiszáradhatnak.

Amint kicsit kihűl a mézeskalács süti, fogyasztható!

Légmentesen lezárt edényben hosszú ideig tárolhatóak .

MEGJEGYZÉS

Ha díszíteni is szeretnénk a mézeskalácsainkat, sütés előtt szórjunk a tetejükre szeletelt mandulát, aszalt sárgabarackot, aszalt szilvát, aszalt vörös áfonyát, sótlan földimogyorót vagy akármilyen aszalványt és magvakat.

Forrás: https://www.yummly.com/recipe/Gingerbread-Cookies_-Soft-And-Sugar-Free-9104482

 

Banános-karamellás sajttorta

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 2 csésze mandulaliszt
  • 1 csésze datolyapaszta

A banános réteghez:

  • 2 nagy banán karikákra szeletelve

A sajttorta réteghez:

  • 2 csésze kesudió, legalább 3 órán át vagy egy éjszakán át egy tál vízben áztatva
  • 2 csésze datolya
  • 1 csésze meleg víz

A díszítéshez:

  • Csepegtessen rá datolya pasztát
  • Szeletelt banán

Elkészítés:

Egy nagy tálban keverje össze a datolyapasztát és a mandulalisztet.
A masszát egyenletes vastagságban nyomkodja bele egy kb. 20 cm átmérőjű tortaforma aljába, majd a szeletelt banánkarikákat egyenletesen rétegezze a tészta tetejére. Tegye a hűtőbe, miközben elkészíti a sajttorta tölteléket.
A sajttorta elkészítéséhez tegye a lecsepegtetett kesudiót, a datolyát és a vizet egy konyhai robotgépbe, és keverje össze, amíg teljesen sima és krémes nem lesz. (Ez nem tarthat sokáig, talán 5-10 percig, és előfordulhat, hogy az edény falát le kaparni a masszát, hogy minden alaposan összekeveredjen.)
Öntsük a sajttorta tölteléket a banán  réteg tetejére, és tegyük a sajttortát a fagyasztóba, hogy megdermedjen. Legalább 5-6 órán át fagyassza.
Tálalás előtt vegye ki a sajttortát a fagyasztóból, hagyja egy kicsit kiengedni, hogy szeletelhető legyen.
Ízlés szerint a tetejét díszíthetjük még datolya pasztából készített kis golyókkal vagy szeletelt banánnal.

Forrás: https://www.yummly.com/recipe/Banana-Caramel-Cheesecake-_Vegan_-Gluten-Free_-2165972#directions