Csokoládés-kókuszos chia puding
HOZZÁVALÓK:
Elkészítés:
-
Keverje össze az összes hozzávalókat nagy sebességű turmixgépben, amíg sima, krémes nem lesz az állaga.
-
Osszuk el 4 tál között; kevés kakaóporral, kókuszreszelékkel és chia maggal díszíthetjük.
-
Azonnal is fogyasztható, azonban jobb állaga lesz, ha tálalás előtt legalább 2 órán át hagyjuk állni a hűtőszekrényben.
MEGJEGYZÉSEK
Mézeskalács (puha és cukormentes):
Hozzávalók:
- 150 g búzaliszt (1 csésze)
- 1 tojás
- 20 g vaj
- 1 – 1,5 közepes púpú teáskanál mézeskalács fűszer *
- 1/2 teáskanál szentjánoskenyér (opcionális)
- 40 g méz (csak 1 éves kor után; kb. 2 kissé halmozott kanál) vagy 4 evőkanál juharszirup
- 40 g datolyapaszta (kb. 2 enyhén tarajos kanál)
- 12 g élesztő (friss)
- 1 evőkanál kókusztej vagy tehéntej
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
Az összetevőknek szobahőmérsékletűnek kell lenniük.
* Mézeskalácsfűszert készíthetünk: kb. 45 g fahéjjal (lehetőleg Ceylon), 10 g gyömbérrel, 10 g szegfűszeggel, 8 g szerecsendióval, 5 g kardamommal.
Elkészítés:
A tepsit aljára tegyünk sütőpapírt.
Az összes száraz hozzávalót (búzaliszt, szódabikarbóna, mézeskalácsfűszer, szentjánoskenyér) szitálja át egy mélyebb edénybe, és keverje össze, hogy az összetevők egyenletesen elkeveredjenek.
A meleg (de nem forró) tejhez adjon hozzá zúzott élesztőt és fél teáskanál mézet vagy juharszirupot. Keverje össze, és hagyja kb. 10 percig meleg helyen.
Olvassza meg a vajat. A maradék mézet / juharszirupot és datolyapasztát adja hozzá a vajhoz. Egyenletesen keverje össze.
Adja hozzá az összes nedves hozzávalót (élesztő, édesített vaj, tojás) a száraz hozzávalókhoz.
Alaposan keverje el a hozzávalókat. Ezután készítsen egy sima, rugalmas tésztát kézzel. Ha a tészta túlságosan tapad a kezéhez, adjon hozzá még egy kis lisztet. A tészta összegyúrása után formáljon gömböt, tegye liszttel szórt tálba, takarja le tiszta ruhával és hagyja legalább 30 percig állni.
Pihentetés után a tésztát szórja meg egy kevés liszttel, ha szükséges (de nem használjon túl sokat!). Nyújtsa ki a tésztát legalább 4-5 mm vastagságúra – nem legyen túl vékony. Mézeskalács formákkal szaggasa ki a tésztát. A kiszaggatot formákat tegye a sütőpapírral bélelt tespibe. Sütés közben a tészta megduzzad, ezért úgy helyezze el a tésztákat, hogy ne érjenek össze. A mézeskalács sütiket megkenheti egy felvert tojással, így sütés után fényes lesz a tetejük.
170 ° C-on légkeveréses sütőben kb. 7-10 percig sütjük (a tészta vastagságától függően). Addig süsse, amíg enyhe barna színt nem kap a tészta. Túl sokáig ne hagyjuk a sütőben, mert túlságosan kiszáradhatnak.
Amint kicsit kihűl a mézeskalács süti, fogyasztható!
Légmentesen lezárt edényben hosszú ideig tárolhatóak .
MEGJEGYZÉS
Ha díszíteni is szeretnénk a mézeskalácsainkat, sütés előtt szórjunk a tetejükre szeletelt mandulát, aszalt sárgabarackot, aszalt szilvát, aszalt vörös áfonyát, sótlan földimogyorót vagy akármilyen aszalványt és magvakat.
Forrás: https://www.yummly.com/recipe/Gingerbread-Cookies_-Soft-And-Sugar-Free-9104482
Banános-karamellás sajttorta
Hozzávalók:
A tésztához:
- 2 csésze mandulaliszt
- 1 csésze datolyapaszta
A banános réteghez:
- 2 nagy banán karikákra szeletelve
A sajttorta réteghez:
- 2 csésze kesudió, legalább 3 órán át vagy egy éjszakán át egy tál vízben
áztatva
- 2 csésze datolya
- 1 csésze meleg víz
A díszítéshez:
- Csepegtessen rá datolya pasztát
- Szeletelt banán
Elkészítés:
Egy nagy tálban keverje össze a datolyapasztát és a mandulalisztet.
A masszát egyenletes vastagságban nyomkodja bele egy kb. 20 cm átmérőjű tortaforma aljába, majd a szeletelt banánkarikákat egyenletesen rétegezze a tészta tetejére. Tegye a hűtőbe, miközben elkészíti a sajttorta tölteléket.
A sajttorta elkészítéséhez tegye a lecsepegtetett kesudiót, a datolyát és a vizet egy konyhai robotgépbe, és keverje össze, amíg teljesen sima és krémes nem lesz. (Ez nem tarthat sokáig, talán 5-10 percig, és előfordulhat, hogy az edény falát le kaparni a masszát, hogy minden alaposan összekeveredjen.)
Öntsük a sajttorta tölteléket a banán réteg tetejére, és tegyük a sajttortát a fagyasztóba, hogy megdermedjen. Legalább 5-6 órán át fagyassza.
Tálalás előtt vegye ki a sajttortát a fagyasztóból, hagyja egy kicsit kiengedni, hogy szeletelhető legyen.
Ízlés szerint a tetejét díszíthetjük még datolya pasztából készített kis golyókkal vagy szeletelt banánnal.
Forrás: https://www.yummly.com/recipe/Banana-Caramel-Cheesecake-_Vegan_-Gluten-Free_-2165972#directions