A fenyőmag nemcsak finom, hanem nagyon értékes élelmiszer is. A fenyőmag élettani hatása rendkívül kedvező, már egyetlen szem is tele van értékes vitaminokkal (például E-vitaminnal), telítetlen zsírsavakkal, antioxidánsokkal.

Különösen érdemes fogyasztanunk, ha fáradtság, kimerültség vagy ingerlékenység tüneteit észleljük magunkon, sőt akár még az alvási problémák leküzdésében is segítségünkre lehet.

Az E-vitamin és az antioxidánsok késleltetik az öregedési folyamatokat, ezen felül bőrnyugtató és regeneráló hatással is bír. Erősíti az immunrendszert, különösen idősebb embereknek hasznos.

A sportolóknak és aktív életmódot folytató embereknek sok E-vitaminra van szükségük a megfelelő izom működéshez, mivel javítja azok teljesítményét, késlelteti kifáradásukat.Több oxigént juttat a szervezetbe, növeli az állóképességet és gyorsítja a regenerálódást.

A fenyőmagot leggyakrabban salátákhoz, süteményekhez, zöldség- és rizsköretekhez, mártásokhoz használják. A legismertebb fenyőmaggal készülő étel a Pesto, az olaszok egyik legnépszerűbb szósza. Ez egy sűrű, zöld mártás olívaolajjal, bazsalikommal, fokhagymával, parmezán sajttal és jó sok fenyőmaggal.