Receptek

Kalifa diós, mákos bejgli recept

Desszertek
Szűrés törlése
Kalifa diós, mákos bejgli recept

A hagyományos ünnepi finomság receptje, részletes hozzávaló listával és elkészítési videóval.

Kalifa diós, mákos bejgli recept

Hozzávalók a tésztájához (4 rúdhoz)

75 dkg liszt

20 dkg vaj

5 dkg zsír

2 tojássárgája

5 dkg porcukor

1 nagyobb csipet só

2,5 dkg élesztő

1 dl tejföl (+ szükség szerint 1-2 evőkanál)

1 dl tej

 

A mákoshoz:

25 dkg Kalifa darált mák

10 dkg porcukor

2 dl forralt tej

15 dkg Kalifa aszalt szilva

 

A dióshoz:

30 dkg Kalifa cukrozott darált dió

8 dkg porcukor

2 dl forralt tej

15 dkg Kalifa aszalt sárgabarack

 

A tetejére:

2 tojássárgája

1 tojásfehérje

Kalifa dióbél

Kalifa szeletelt mandula

 

Elkészítés:

Először elkészítjük a töltelékeket: Felaprítjuk az aszalt gyümölcsöket, és felforralunk 4 dl tejet. Külön tálakban kikeverjük a kétféle tölteléket, majd félretesszük hűlni, dermedni

A tészta hozzávalóit egy nagy tálba mérjük (az élesztőt nem futtatjuk fel külön, csak belemorzsoljuk), és összegyúrjuk. Ha nem áll össze, 1-2 evőkanál tejfölt adunk még hozzá

A tésztát négy részre osztjuk, kicsit kilapítjuk, és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük kb. 30 percre.

Ha a töltelék is kihűlt, és a tészta is pihent, akkor elkezdjük összeállítani a bejgliket: kinyújtjuk az egyik tésztát, rásimítjuk a diós töltelék felét, úgy, hogy a széleken maradjon 1-1,5 cm-es perem. Két oldalon behajtjuk a peremet, majd feltekerjük a tésztát. Ugyanígy készítjük el a másik diós bejglit is, majd a két mákosat is.

Tepsire tesszük a bejgliket, lekenjük tojássárgájával, megszurkáljuk több helyen, és a tetejére szeletelt mandulát és dióbelet teszünk (a mákosra megy a mandula, a diósra a dióbél) és 30 percig pihentetjük. Ekkor lekenjük tojásfehérjével is. (És még így is pihentetjük egy kicsit.)

180 fokos sütőben kb. 25 percig sütjük.